COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Golongan perokok didapati mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat komplikasi yang lebih teruk berbanding bukan perokok jika didapati #COVID19. Dalam satu kajian melibatkan 5,889 kes COVID-19 yang dirawat di semua hospital bermula 1 Feb hingga 31 Mei 2020 mendapati:

  1. Antara komplikasi yang...

Read More...

Sehingga 27 April 2021, jumlah kes positif COVID-19 yang direkodkan di seluruh dunia melonjak kepada 149.31 juta kes, dengan angka kematian melebihi 3.15 juta orang menerusi data terbaru yang diterbitkan Pusat Sains Sistem dan Kejuruteraan (CSSE) Universiti Johns Hopkins.

Amerika Syarikat (AS) ad...

Read More...

Sidang Khas MKN hari ini juga telah mendengar dan bersetuju dengan perbentangan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan cadangan tindakan bagi mencegah kemasukan varian baharu dari India untuk mencegah penularan COVID-19 dalam negara.

Perkara yang dipersetujui adalah seperti beriku...

Read More...

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum ini telah mengesahkan perkembangan mutakhir di banyak negara yang melaporkan virus SAR-CoV-2 Variant of Concern (VOC) jenis baharu. Ada di kalangan varian ini telahpun dikesan di Malaysia, misalnya varian B.1.351 atau South African variant.

Melihat kep...

Read More...