COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

BERITA PALSU : Saringan COVID-19 Bagi Pelajar dan Ibubapa Yang Beraya Di Daerah Kubang Pasu, Kedah

SUMBER : KPKESIHATAN.COM

KKM ingin merujuk kepada berita palsu yang tular melalui media sosial mengenai arahan bagi ibubapa dan pelajar yang telah bercuti di daerah Kubang Pasu, Kedah untuk menjalani saringan COVID-19 di Klinik Kesihatan yang berdekatan. Ingin dimaklumkan bahawa pihak KKM tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan rasmi sepertimana yang tular.

Seperti yang diumumkan oleh KKM, individu yang perlu menjalani saringan COVID-19 adalah:

 1. Mereka yang mempunyai sejarah kontak rapat dengan kes positif COVID-19;

 2. Penduduk yang berada di kawasan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran iaitu di:

  • Radius 1 kilometer daripada Restoran Nasi Kandar Salleh, Pekan Napoh (Mukim Hosba, Kubang Pasu);
  • Kampung Pida Satu, Megat Dewa (Mukim Ah, Kubang Pasu);
  • Kampung Bendang Dalam (Mukim Binjal, Kubang Pasu);
  • Kampung Ulu, Padang Sanai (Padang Terap);
 3. Mereka yang berkait rapat dengan kedai makan yang terbabit dalam Kluster PUI Sivagangga, misalnya:

  • Pelanggan atau orang yang singgah makan; atau
  • Berurusan dengan kes indeks kluster ini atau dengan pekerja-pekerja di kedai makan tersebut dari 13 Julai 2020 sehingga 27 Julai 2020;
 4. Mereka yang mempunyai gejala demam atau gejala saluran pernafasan.

Individu-individu seperti di atas perlu segera menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah yang berdekatan untuk menjalani saringan COVID-19. KKM akan terus bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dalam menangani isu ini bagi memastikan arahan yang dikeluarkan adalah sahih dan tepat.

Pihak KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh menimbulkan keresahan dan kerisauan orang ramai. Sekiranya mempunyai sebarang kemusykilan berhubung isu berita palsu seperti di atas mahupun isu-isu lain berkaitan COVID-19, orang awam boleh menghubungi talian CPRC Kebangsaan, KKM di talian hotline: 03-88810200, 03-88810600, 03-88810700 dan emel rasmi; cprc@moh.gov.my. Maklumat lanjut yang sahih mengenai kejadian COVID-19 di Malaysia boleh juga didapati melalui Saluran Rasmi Telegram CPRC Kementerian Kesihatan Malaysia

Orang ramai diingatkan supaya berhati-hati sebelum menyebarkan sebarang kandungan yang diragui kesahihannya dan boleh menyalurkan maklumat kepada Pasukan Respon Pantas (PRP) Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) di:

Talian 03-8911 5103; atau

Layari SEBENARNYA.MY untuk menyemak kesahihan berita.

Orang ramai juga diseru supaya tidak menularkan sebarang berita palsu atau berita yang diragui kesahihannya.

Next Post Previous Post