COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

PELUASAN RAWATAN ANTIVIRAL PAXLOVID KE FASILITI KESIHATAN SWASTA DAN PENGGUNAAN UBAT ANTIBODI EVUSHELD UNTUK MENCEGAH COVID-19

/ PAXLOVID

KENYATAAN MEDIA KKM 08/06/2022 : PELUASAN RAWATAN ANTIVIRAL PAXLOVID KE FASILITI KESIHATAN SWASTA DAN PENGGUNAAN UBAT ANTIBODI EVUSHELD UNTUK MENCEGAH COVID-19

💊 Penggunaan ubat antiviral COVID-19 Paxlovid telah dimulakan di fasiliti kesihatan KKM sejak 15 April 2022.

Rawatan Paxlovid terbukti:
✔️ selamat dan berkesan
✔️ dapat mengurangkan kesan teruk jangkitan dan kadar kematian pesakit COVID-19.

Oleh itu, bagi memastikan akses yang lebih baik kepada pesakit, rawatan menggunakan ubat Paxlovid ini akan diperluaskan ke fasiliti kesihatan swasta terpilih dalam waktu yang terdekat.

Pemberian ubat Paxlovid kepada pesakit di fasiliti kesihatan swasta adalah secara PERCUMA. Walaubagaimanapun, pesakit masih tertakluk kepada caj khidmat rundingan dan lain-lain caj berkaitan yang ditentukan oleh fasiliti kesihatan swasta tersebut.

ubat-antiviral-covid19


KKM akan memulakan rawatan ubat antibodi monoclonal Tixagevimab plus Cilgavimab (EVUSHELD) dalam waktu yang terdekat bagi memastikan golongan berisiko tinggi terus mendapat perlindungan daripada jangkitan COVID-19.

🛡️ Kajian menunjukkan bahawa ubat antibodi EVUSHELD dapat melindungi penerima dari jangkitan COVID-19 untuk jangka masa 6 bulan selepas pemberian suntikan.

Kaedah pemberian ubat antibodi ini adalah melalui 2️⃣ suntikan intramuskular yang berasingan secara berturut-turut.

Bagi pesakit immunocompromised yang telah menerima vaksin COVID-19, EVUSHELD boleh diberikan 2 minggu selepas vaksinasi.

ubat-antibodi-covid19

Next Post Previous Post