COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

PICKids VAKSINASI COVID-19 UNTUK KANAK-KANAK

 • Bagi mengelakkan kesesakan di PPV, KKM menasihatkan agar hanya ibu atau bapa atau penjaga yang datang ke PPV bersama-sama anak anda untuk vaksinasi. 👉Sebagai persediaan vaksinasi, pastikan anak rehat secukupnya, makan dan minum sebelum ke PPV dan selepas vaksinasi, galakkan anak anda berehat dan elak dari melakukan aktiviti lasak selama seminggu.
  -----------------------------------
  To avoid congestion at PPV, MOH advises that only a parent or guardian accompanies their child to the PPV for vaccination. 👉As a preparation for the vaccination, make sure the child gets adequate rest, eats and drinks before going to PPV and after vaccination, encourage your child to rest and avoid strenuous activities for a week.
 • Kanak-kanak juga terdedah kepada risiko jangkitan COVID-19. Dengan penularan virus COVID-19 khususnya varian Omicron yang lebih mudah berjangkit, telah meletakkan kanak-kanak yang belum divaksinasi dalam kategori berisiko. Data-data dari negara yang terkesan dengan varian ini telah menunjukkan peningkatan kemasukan kanak-kanak ke hospital.
 • Kanak-kanak terlantar di rumah boleh mendapatkan vaksin COVID-19 di rumah. Sila hubungi klinik kesihatan terdekat dan berikan butiran kanak-kanak OKU tersebut.
  -----------------------------------------
  Children who are bedridden can get their COVID-19 vaccine at home. Please contact the nearest health clinic and provide details of the disabled or special needs children.
 • 50% daripada jumlah 3.6 juta kanak-kanak disasarkan menerima dos pertama vaksin COVID-19 menjelang akhir bulan Februari 2022. Lindungi anak-anak anda daripada penyakit COVID-19 yang serius. #PICKids
  _________________________
  50% of the total 3.6 million children are expected to receive the first dose of the COVID-19 vaccine by the end of February 2022. Protect your children from severe COVID-19 diseases. #PICKids
 • Kepada ibu-bapa yang ingin mendaftarkan anak ada bagi vaksinasi di bawah PICKids, sila pastikan anda hanya memilih PFIZER (CHILDREN) semasa membuat tempahan janji temu vaksinasi.
  Sila pastikan juga membawa dokumen pengenalan diri anak anda seperti my kid atau passport semasa ke PPV bagi memastikan vaksinasi hanya diberikan kepada kanak-kanak yang genap 5 tahun pada tarikh vaksinasi sehingga bawah 12 tahun.
 • Apa yang ibu-bapa perlu pantau selepas kanak-kanak disuntik vaksin COVID-19?
  -------------------------------------------
  What should parents monitor after a child is vaccinated with COVID-19 vaccine?
 • Corminaty(Pfizer) bagi kanak-kanak merupakan vaksin yang digunakan dalam #PICKids. Berikut merupakan maklumat berkaitan vaksin ini.
  1. Vaksin mRNA bukan vaksin virus hidup dan tidak boleh menyebabkan COVID-19.
  2. Vaksin Pfizer mengarahkan badan untuk menghasilkan antibodi untuk mengenali dan melawan COVID-19
  3. Isipadu suntikan ialah 0.2mL yang diberikan dalam 2 dos (penutup oren) dengan jarak 8 Minggu, bagi kanak-kanak 5 hingga <12 tahun
  4. Keizinan ibu bapa atau penjaga diperlukan untuk kanak-kanak mendapat vaksin
 • Banyak negara telah memulakan vaksinasi COVID-19 bagi kanak-kanak seperti UK, Perancis, Denmark, Ireland, Italy, Bahrain, Jordan, Sweden, China, Australia, Korea Selatan, Filipina, Indonesia dan Singapura. Jenis vaksin yang digunakan bagi vaksinasi kanak-kanak berbeza-beza bergantung kepada kelulusan dan saranan Pihak Berkuasa Dadah Kebangsaan negara masing-masing.
  -----------------------------------------
  Many countries have started COVID-19 vaccination for children such as UK, France, Denmark, Ireland, Italy, Bahrain, Jordan, Sweden, China, Australia, South Korea, Philippines, Indonesia and Singapore. Type of vaccine used for the children COVID-19 vaccination varies depending on approval and recommendation by the responsible Drug Control Authority of respective countries.
 • Sebagaimana vaksin-vaksin lain, terdapat sebilangan kanak-kanak yang mungkin akan mengalami kesan sampingan terhadap vaksin COVID-19. Bergantung kepada tindakbalas tubuh kanak-kanak tersebut, kesan sampingan yang dialami adalah berbeza dan kebanyakannya adalah ringan dan sederhana dan tidak berpanjangan.
  -----------------------------------------
  As with other vaccines, there will be a number of children who might experience side effects because of the COVID-19 vaccine. Depending on the reaction of the child's body, the side effects they might experience differ and most are mild to moderate and short lasting.
 • Apakah vaksin yang akan digunakan dalam #PICKids?
  -----------------------------------------
  What type of vaccine that will be used in #PICKids?
 • #PICKids akan bermula tidak lama lagi pada 3 Februari 2022. Ibu bapa atau penjaga kini boleh mendaftarkan anak anda yang berusia 5 hingga bawah 12 tahun di MySejahtera.
  -----------------------------------------
  #PICKids will begin soon on 3rd February 2022. Parents or guardians can now register their children aged 5 to under 12 years old on MySejahtera.
 • Kerajaan akan memulakan Program Imunisasi COVID-19 bagi kanak-kanak 5 hingga bawah 12 tahun bermula Februari ini.
  Setakat ini hanya dos pediatrik vaksin Pfizer yang telah diluluskan untuk kanak-kanak kategori umur ini. Ia telah dibuktikan selamat dan berkesan.
 • Kumpulan kanak-kanak yang manakah yang akan diberi keutamaan dalam #PICKids
 • Vaksin COVID-19 bukan sahaja mampu melindungi kanak-kanak daripada COVID-19 tetapi juga orang di sekeliling mereka, terutamanya yang tidak layak mendapat vaksin. #PICKids
  -----------------------------------------
  COVID-19 vaccine will not only protect children from COVID-19 but also the people around them, especially those who are not eligible for the vaccine. #PICKids
 • Bagaimana membuat tempahan temujanji Pemberian Vaksinasi #PICKids untuk anak anda?
  -----------------------------------------
  How to book vaccination appointment #PICKids for your children?