COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Kemaskini Negeri Sehingga 26 Jun 2020

KES BAHARU = 6

a) melibatkan kes import = 5

i) warganegara= 4

ii) bukan warganegara= 1

๐›) ๐ฆ๐ž๐ฅ๐ข๐›๐š๐ญ๐ค๐š๐ง ๐ค๐ž๐ฌ ๐ญ๐ž๐ฆ๐ฉ๐š๐ญ๐š๐ง= ๐Ÿ

๐ข) ๐ฐ๐š๐ซ๐ ๐š๐ง๐ž๐ ๐š๐ซ๐š= ๐Ÿ

๐ข๐ข) ๐›๐ฎ๐ค๐š๐ง ๐ฐ๐š๐ซ๐ ๐š๐ง๐ž๐ ๐š๐ซ๐š= ๐ŸŽ

PERINCIAN KES IMPORT (5 KES)

SELANGOR โ€“ 2 KES

  • 1 kes dari Russia; lelaki, 44 tahun warga Russia merupakan seorang juruterbang dan dibenarkan masuk Malaysia atas urusan kerja. Kes dikesan positif RTK-Ag, bergejala dan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh.
  • 1 kes balik dari London; Perempuan, 65 tahun warganegara positif RTK-Ag, tidak bergejala dan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh.

JOHOR โ€“ 2 KES

  • 1 kes import balik dari Indonesia; Perempuan, 37 tahun warganegara balik melalui Pintu Masuk Antarabangsa (PMA) Stulang Laut, Kes positif RTK-Ag, tidak bergejala dan dimasukkan ke Hospital Encheโ€™ Besar Hajjah Khalsom (HEBHK)
  • 1 kes import balik dari Singapura; Lelaki, 29 tahun warganegara bekerja sebagai pengawal keselamatan dan balik melalui Kompleks Sultan Abu Bakar. Kes positif RTK-Ag, tidak bergejala dan dimasukkan ke Hospital Encheโ€™ Besar Hajjah Khalsom (HEBHK)

KEDAH โ€“ 1 KES

  • 1 kes import balik dari Thailand; Lelaki 12 tahun warganegara dikesan positif RTK-Ag di PMA Bukit Kayu Hitam, tidak bergejala dan dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah.

PERINCIAN KES TEMPATAN (1 KES)

b) 1 kes saringan tempat kerja; Perempuan, 21 tahun. Kes dikesan positif RTK-Ag, bergejala dan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh.

Next Post Previous Post