COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

KKM ingin memaklumkan bahawa terdapat tiga (3) kluster baharu telah dikenal pasti pada hari ini iaitu:

 1. Kedah (2 kluster); dan
 2. Selangor (1 kluster).

KLUSTER BAH LUNAS, KEDAH

Kluster baharu ini telah dikenal pasti di Kulim, Kedah. Kes indeks kluster ini (iaitu kes ke-11471) adalah seorang lelaki warganegara Malaysia berumur 35 tahun yang pulang dari kawasan berisiko di negeri Sabah. Beliau dikesan positif pada 30 September 2020 dan dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah. Susulan itu, saringan kontak rapat telah dijalankan dan tiga (3) lagi kes positif COVID-19 bagi Kluster Bah Lunas dikenal pasti. Semua kes positif ini melibatkan warganegara Malaysia. Mereka telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah.

Sehingga 3 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 112 individu telah disaring. Keputusan saringan adalah seperti berikut:

 • Empat (4) dikesan positif COVID-19;
 • 21 individu dikesan negatif; dan
 • 87 individu masih menunggu keputusan.

Punca jangkitan adalah masih dalam siasatan.


KLUSTER BAH ROSE, KEDAH

Kluster baharu ini telah dikenal pasti di Kuala Muda, Kedah. Kes indeks kluster ini (iaitu kes ke-11212) adalah seorang lelaki warganegara Malaysia berumur 48 tahun yang mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah. Kes dikesan positif COVID-19 pada 29 September 2020 dan telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah. Susulan itu, saringan kontak rapat telah dijalankan dan tujuh (7) lagi kes positif COVID-19 bagi Kluster Bah Rose dikenal pasti. Semua kes positif ini melibatkan warganegara Malaysia. Mereka juga telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah untuk rawatan.

Sehingga 3 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah 477 individu telah disaring. Keputusan saringan adalah seperti berikut:

Kedah (81 disaring):

 • Tujuh (7) dikesan positif COVID-19;
 • 69 individu dikesan negatif; dan
 • Lima (5) individu masih menunggu keputusan.

Pulau Pinang (396 disaring):

 • Satu (1) dikesan positif COVID-19;
 • 71 individu dikesan negatif; dan
 • 324 individu masih menunggu keputusan.

Punca jangkitan adalah masih dalam siasatan.


KLUSTER JELOK, SELANGOR

Kluster baharu ini telah dikenal pasti di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Kes indeks kluster ini (iaitu kes ke-11788) adalah seorang lelaki warganegara Malaysia berumur 27 tahun. Kes dikesan positif COVID-19 melalui saringan individu bergejala pada 1 Oktober 2020 dan telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh. Susulan itu, saringan kontak rapat telah dijalankan dan tiga (3) lagi kes positif COVID-19 bagi Kluster Jelok dikenal pasti. Semua kes positif ini melibatkan warganegara Malaysia. Mereka juga telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan.

Sehingga 3 Oktober 2020, 12 tengah hari, sejumlah lapan (8) individu telah disaring. Keputusan saringan adalah seperti berikut:

 • Empat (4) dikesan positif COVID-19; dan
 • Empat (4) individu dikesan negatif.

Punca jangkitan adalah masih dalam siasatan.

Next Post Previous Post