COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mencadangkan aktiviti rentas negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri ditangguhkan.

Menteri Kesihatan, Dato' Sri Dr Adham Baba berkata ia kerana penularan wabak COVID-19 masih berada di tahap membimbangkan.

“Banyak pihak merayu kerajaan untuk mem...

Read More...

Sehingga 14 April 2021, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Institut Kesihatan Negara (NIH), KKM telah menjalankankan analisis terhadap lebih daripada 273 turutan jujukan genom penuh virus SARS-CoV-2 (COVID-19) dari sampel klinikal. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 128 turutan jujukan genom pen...

Read More...

KUCHING, 13 APRIL 2021 - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengerahkan lebih banyak petugas kesihatan termasuk di negeri lain untuk membantu mengekang penularan wabak COVID-19 di negeri ini.

Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, Dato' Sri Adham Baba, ini bagi mengatasi isu kekurangan kakitan...

Read More...

BAGAN SERAI - Kementerian Kesihatan tidak akan melakukan suntikan vaksin pada waktu malam sepanjang Ramadan.

Timbalan Menterinya Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, suntikan akan dibuat seperti biasa sehingga petang sahaja kepada mereka yang sudah mendaftar melalui aplikasi MySejahtera untuk mener...

Read More...

Hospital Swasta Dilibatkan Sebagai PPV Dalam Program Imunisasi COVID-19

Hospital swasta akan dilibatkan dalam Fasa 2 dan 3 Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan sebagai Pusat Pemberian Vaksin (PPV), kata Menteri Kesihatan Dato' Sri Dr Adham Baba.
Beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) bersetu...

Read More...