COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Herd immunity', also known as 'population immunity', is the indirect protection from an infectious disease that happens when a population is immune either through vaccination or immunity developed through previous infection.
Herd immunity against COVID-19 should be achieved by protecting people thr...

Read More...

Pesawat Malaysia Airlines Berhad (MAB) yang membawa bekalan vaksin Sinovac, dari China selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, jam 8.47 pagi tadi.
Penerbangan menggunakan pesawat MH319 itu membawa vaksin yang dihasilkan syarikat farmaseutikal di Beijing, Sinov...

Read More...

Vaksin #COVID19 Sinovac keluaran China yang diterima Malaysia hari ini perlu terlebih dahulu melalui proses pengilangan oleh syarikat farmaseutikal, Pharmaniaga untuk dinilai dan diberikan kelulusan oleh badan pengawalseliaan.

Proses pengilangan tersebut merupakan antara kriteria yang akan dinilai

...

Read More...

Peperiksaan awam untuk calon-calon peperiksaan bagi tahun 2020 di Malaysia telah dan masih sedang berlangsung dari bulan Februari 2021 hingga bulan April 2021. Ini dimulakan dengan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari 22 Februari hingga 25 Mac 2021. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) in...

Read More...

Fasiliti COVAX hasil inisiatif Gavi, the Vaccine Alliance dan World Health Organization (WHO) serta disokong pertubuhan antarabangsa lain termasuk UNICEF dan WorldBank bagi memastikan bekalan vaksin diagih secara saksama terutama negara-negara berpendapatan rendah bagi mengawal penularan pandemik C...

Read More...