COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Aplikasi MySejahtera telah dilancarkan YB Dato’ Seri Dr. Adham Baba, Menteri Kesihatan bersama YB Khairy Jamaluddin, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi pada 20 April 2020 di Bilik Gerakan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

MySejahtera merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh Kerajaan Malays...

Read More...

13 Januari 2021 -- Usaha melandaikan semula lengkungan graf jangkitan COVID19 di negara ini dijangka berhasil pada Mei atau Jun, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Jangkaan itu berdasarkan situasi semasa ketika ini dimana jumlah kes harian yang tinggi setiap hari dan...

Read More...

Terdapat 2 jenis kematian yang melibatkan COVID-19:

A. Kematian yang disebabkan oleh jangkitan COVID-19

  • kematian ini akan diumumkan oleh KKM dan termasuk di dalam statistik kematian COVID-19 Kebangsaan.

B. Kematian dengan COVID-19

  • kematian ini tidak akan diumumkan oleh KKM. Walau bagai...

Read More...

Kuala Lumpur, 12 Januari 2021 : Pharmaniaga telah menandatangani perjanjian dengan Sinovac Life Sciences Co Ltd (Sinovac), syarikat dari China yang membangunkan vaksin COVID-19, untuk pembekalan 14 juta dos vaksin COVID-19 secara pukal bagi menjalankan proses pembotolan di Malaysia.
Pharmaniaga Bhd...

Read More...

13 Januari 2021 -- Perkhidmatan Kecemasan dan Trauma di semua hospital KKM akan terus beroperasi seperti biasa ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Namun, bagi memastikan keselamatan pesakit, petugas Kesihatan dan pelawat beberapa perubahan telah dilaksanakan misalnya polisi pelawat, polisi pen...

Read More...