COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

PUTRAJAYA:Pesawat penumpang Airbus A330-300 milik Malaysia Airlines yang dihiasi livery Jalur Gemilang bakal menempa sejarah apabila ditugaskan untuk menerbangkan vaksin COVID-19 jenis Pfizer-BioNTech untuk keperluan Malaysia pada Ahad ini (21 Feb).

Pesawat berkenaan akan membawa 312,390 dos vaksi...

Read More...

PUTRAJAYA, 18 Feb -- Malaysia tertarik dengan vaksin COVID-19 keluaran Johnson & Johnson berikutan penerima hanya memerlukan satu dos, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

"Vaksin Johnson & Johnson menggunakan kaedah satu dos dan ia sangat menarik untuk digunakan," katanya ketika kepa...

Read More...

Menurut Dr Adham, untuk vaksinator memberikan vaksin daripada pintu masuk sampai kita benarkan mereka untuk berehat selama 30 minit sebelum mereka beredar daripada Pusat Pemberian Vaksin tersebut. Ini memerlukan satu waktu yang jadualnya kita susun dengan rapi.
Dato’ Sri Dr Adham Baba, Menteri Kesi...

Read More...

Vaksin COVID-19 adalah selamat untuk diambil oleh golongan warga emas dan kumpulan rentan.

Pengarah Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) KKM, Dr Kalaiarasu Peariasamy berkata, lebih 150 juta dos vaksin telah diambil di seluruh dunia dan tiada kesan sampingan yang teruk dilaporkan setakat ini.
War...

Read More...

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang akan bermula akhir bulan ini menyediakan dua dos suntikan vaksin keluaran Pfizer.
Apabila penerima hadir ke pusat pemberian vaksin, mereka akan terus didaftarkan dengan dua dos suntikan vaksin.
Dos pertama akan disuntik pada hari itu manakala dos kedua ak...

Read More...