COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Kenyataan Akhbar Ketua Pengarah Kesihatan - 30 Mac 2021

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin merujuk kepada isu yang tular di dalam media sosial berkaitan permohonan untuk kuarantin di tempat kediaman dan pengecualian kuarantin di stesen kuarantin bagi pengembara yang tiba dari luar negara.

...

Read More...

Kementerian Kesihatan ingin memaklumkan bahawa, daripada 1 Januari 2021 sehingga 25 Mac 2021, sejumlah 811 kluster COVID-19 telah dilaporkan. Daripada jumlah tersebut, terdapat sebanyak 15 kluster pusat pengajian tinggi, 11 kluster sekolah menengah, 10 kluster pra-sekolah dan sekolah rendah, serta l...

Read More...

Vaksin AstraZeneca yang telah didaftarkan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah adalah selamat untuk digunakan di negara ini. Hasil penilaian data-data dan laporan mendapati kes-kes penggumpalan darah tiada kaitan langsung kesan sampingan vaksin.

Lihat Kenyataan Penuh YB Menteri Kesihatan, Datuk Dr Se...

Read More...

PUTRAJAYA: Malaysia tidak mengalami sebarang masalah terhadap pembungkusan pada botol vaksin keluaran Pfizer-BioNTech atau kelewatan penghantaran seperti yang berlaku di beberapa negara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, setakat ini semua vaksin yang dibekalkan di Malaysia tidak...

Read More...

PUTRAJAYA: Kerajaan selesai memeterai perjanjian untuk menambah 30 peratus lagi vaksin Pfizer-BioNTech pada Isnin, kata Menteri Kesihatan, Dato’ Sri Dr Adham Baba.
Menurutnya, perkembangan terbaru itu menyaksikan negara akan memperoleh 31.9 juta dos vaksin Pfizer untuk diberikan kepada rakyat.

“I...

Read More...