COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

STATUS LAPORAN KESAN ADVERS SUSULAN IMUNISASI (AEFI) VAKSIN COVID-19 BAGI DOS PENGGALAK SEHINGGA 20/01/2022

Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) sentiasa memantau risiko keselamatan semua vaksin berdaftar yang digunakan di Malaysia termasuk vaksin COVID-19 melalui pemantauan laporan Kesan Advers Susulan Imunisasi (AEFI). Pemantauan AEFI ini terus dijalankan semasa Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan bagi dos penggalak (PICK-B). Sejak bermulanya PICK sehingga 20 Januari 2022, sejumlah 61,723,654 dos vaksin COVID-19 telah diberikan termasuk 10,192,887 dos penggalak.

Secara keseluruhannya, Sistem Pelaporan AEFI NPRA telah menerima sejumlah 24,411 laporan AEFI termasuk 984 laporan melibatkan dos penggalak vaksin COVID-19. Kadar pelaporan AEFI bagi dos penggalak direkodkan pada 0.1 bagi setiap 1,000 dos berbanding kadar pelaporan AEFI keseluruhan iaitu 0.4 per 1,000 dos. Demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, dan keletihan, merupakan antara kesan advers yang paling kerap dilaporkan oleh penerima vaksin.

Daripada jumlah laporan AEFI yang diterima bagi dos penggalak ini, 51 (5.2%) kes diklasifikasikan sebagai serius iaitu bersamaan kadar 0.005 laporan bagi setiap 1,000 dos.

Pemantauan laporan AEFI yang diterima oleh NPRA setakat ini menyimpulkan bahawa trend dan kadar pelaporan AEFI yang melibatkan dos penggalak tidak menunjukkan sebarang peningkatan daripada apa yang dilihat semasa pemberian dos primer. Trend pelaporan yang sama juga turut dilaporkan oleh negara lain yang telah menjalankan program imunisasi bagi dos penggalak vaksin COVID-19.

TATACARA PELAPORAN AEFI OLEH PENERIMA VAKSIN DAN PETUGAS KESIHATAN

Penerima vaksin yang mengalami kesan advers perlu melaporkan AEFI melalui saluran yang telah disediakan. Bagi kesan advers ringan dan diketahui boleh berlaku susulan pengambilan vaksin, penerima vaksin boleh membuat notifikasi melalui aplikasi MySejahtera masing-masing untuk kesan advers yang tersenarai di dalam aplikasi tersebut.

Selain itu, laporan AEFI juga boleh dibuat secara atas talian dengan mengisi borang pelaporan untuk pengguna, iaitu Consumer Side Effect Reporting Form (ConSERF) di laman sesawang NPRA (www.npra.gov.my) [Consumers > Reporting Side Effects to Medicines (ConSERF) or Vaccines (AEFI)]. Borang ini tersedia di dalam dwibahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Borang ini juga boleh dicetak untuk diisi, dan dihantar melalui e-mel atau pos ke NPRA.

Sekiranya penerima vaksin mengalami kesan advers yang serius, dapatkan nasihat dan rawatan dengan segera di mana-mana fasiliti kesihatan yang berhampiran. Dalam situasi ini, laporan AEFI akan dibuat melalui anggota kesihatan yang merawat kes tersebut. Anggota kesihatan boleh membuat pelaporan AEFI melalui laman sesawang NPRA atau Pharmacy Information System (PhIS) bagi fasiliti KKM. Bagi AEFI yang telah dikelaskan sebagai serius/rare/unexpected events, ianya akan disiasat dengan teliti dan seterusnya penilaian hubungkait antara kesan dan vaksin yang diambil akan dijalankan oleh Jawatankuasa Pakar Farmakovigilans Vaksin COVID-19.

Maklumat AEFI yang dikumpulkan adalah amat penting bagi KKM untuk terus menilai dan memantau nisbah manfaat dan risiko bagi setiap vaksin yang digunakan, bagi memastikan ianya kekal positif untuk rakyat.

Maklumat lebih lanjut mengenai perbandingan antara laporan AEFI yang diterima melibatkan pemberian dos primer dan dos penggalak bagi vaksin Comirnaty, Coronavac, dan AstraZeneca adalah seperti yang diperincikan di Lampiran 2 di bawah

lampiran-2-22jan2022

laporan-aefi-bernama-bm

KAJIAN KESELAMATAN VAKSIN COVID-19 DARIPADA INSTITUT PENYELIDIKAN KLINIKAL (ICR)

Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH), Malaysia sedang menjalankan kajian keselamatan vaksin Case-Based Monitoring Of Adverse Events Following COVID-19 Vaccination (SAFECOVAC, NMRR-21-822-59745) dengan kaedah pemerhatian longitudinal secara aktif.

Populasi kajian adalah terdiri daripada individu yang layak menerima vaksinasi COVID-19 di antara Februari 2021 dan Disember 2022 di Malaysia. Kajian ini akan mengumpulkan data dan analisis ke atas individu yang telah menerima sekurang-kurangnya satu (1) dos vaksin COVID-19 dan seterusnya dimasukkan ke 216 hospital awam dan swasta dengan diagnosis seperti insiden platelet rendah (thrombocytopenia), pembekuan darah di saluran vena (venous thromboembolism), strok, sakit jantung (myocardial infarction), miokarditis/perikarditis, gangguan rentak jantung, Bell’s Palsy, dan sawan/kejang yang merupakan Adverse Event of Special Interest (AESI) yang menjadi fokus utama kajian.

Analisis interim antara Februari dan September 2021 yang melibatkan data kemasukan sebanyak 433,674 juga mengambil maklumat vaksin yang diberi, termasuk vaksin Comirnaty, AstraZeneca, dan CoronaVac. Hasil analisis interim ini menunjukkan insiden AESI yang jarang berlaku adalah berbeza mengikut vaksin COVID-19, dos pertama dan kedua, kumpulan umur, dan jantina penerima vaksin. Walau bagaimanapun, kadar kejadian AESI selepas vaksinasi adalah agak rendah.

Kajian SAFECOVAC ini menyimpulkan bahawa manfaat vaksin COVID-19 masih melebihi risiko dan pada masa ini pasukan SAFECOVAC sedang menganalisis data interim untuk diterbitkan dan hasilnya akan dikongsi kepada umum tidak lama lagi.

KKM akan sentiasa memantau keselamatan semua vaksin COVID-19 yang telah didaftarkan secara bersyarat di Malaysia bagi menjamin keselamatan dan kesihatan rakyat. Sekiranya terdapat bukti yang jelas vaksin-vaksin vaksin ini tidak selamat, KKM tidak akan bertolak ansur untuk mengambil tindakan regulatori yang sewajarnya.

Rakyat Malaysia juga diminta agar sentiasa berwaspada dan berhati-hati dalam menilai dan menyebar berita-berita yang tidak benar terutamanya berita-berita daripada sumber yang meragukan berkaitan vaksin COVID-19 termasuk program pemberian dos penggalak. KKM ingin menasihati dan menggalakkan agar rakyat Malaysia yang ingin mendapatkan informasi kesihatan yang sahih berkenaan dos penggalak COVID-19 ini agar berhubung terus dengan pakar atau pegawai perubatan yang bertauliah.

Rujuk : KPKESIHATAN.COM

Next Post Previous Post