COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

LONG COVID (POST COVID SYNDROME) - MENCEGAH COVID-19 LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT.

Sejak kebelakangan ini, peningkatan kes COVID-19 yang drastik amatlah membimbangkan. Penularan kes sporadik di dalam komuniti turut meningkat. Jangkitan COVID boleh memberikan implikasi serta kesan buruk kepada kualiti kehidupan anda. Pelbagai inisiatif telah dijalankan agar pelbagai lapisan masyarat sedar akan kepentingan mengelakkan jangkitan COVID-19.

Sesungguhnya mencegah lebih baik dari merawat. Kita sebagai rakyat Malaysia harus memikul tanggungjawab ini untuk memutuskan rantaian COVID-19.

Long COVID ataupun Post Covid Syndrome merupakan suatu keadaan di mana bekas pesakit COVID-19 masih mempunyai simptom yang berpanjangan akibat jangkitan COVID-19.

Menurut rujukan antarabangsa, NICE Guideline menyatakan pesakit yang telah mendapat jangkitan COVID-19 berkemungkinan untuk kekal mempunyai beberapa simptom dalam tempoh 12 minggu atau lebih.

Walaupun pesakit telah sembuh dari jangkitan COVID-19, namun pesakit berkemungkinan mengalami simptom yang berpanjangan seperti sakit badan serta lesu. Malah, ada juga pesakit yang berasa lemah ingatan dan kurang daya tumpu. Ada juga pesakit yang masih mengalami kesukaran bernafas serta tidak dapat melakukan aktiviti yang biasa dilakukan sebelum mendapat jangkitan COVID-19.

long-covid

Maka, dinasihatkan agar masyarakat untuk kekal berada di rumah melainkan ada keperluan mendesak. Amalkan 3 W iaitu kerap cuci tangan dengan air dan sabun atau hand sanitizer, memakai pelitup muka yang disarankan dan mengamalkan penjarakan fizikal. Elakkan sembang dekat, elakkan pergi ke tempat yang sesak dan sempit.

Daftar segera bagi mendapatkan vaksinasi COVID-19 dan pastikan anda hadir mengikut temujanji yang ditetapkan. Pembentukan imuniti kelompok adalah sangat penting bagi melindungi diri kita sendiri, keluarga juga negara.

Andalah frontliners negara.
Elakkan daripada mendapatkan jangkitan COVID-19.
Prevention is better than cure.
Patuhi segala SOP dan amalkan Perintah Kawalan Pergerakan Kendiri.

CPRC Perkhidmatan Hospital
Program Perubatan
8 Jun 2021

Rujuk : FB Program Perubatan KKM

Next Post Previous Post