COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Pandemik COVID-19 memberi impak yang amat besar kepada kesihatan mental setiap individu di seluruh dunia dan tidak terkecuali rakyat Malaysia. Sesetengah individu berisiko tinggi untuk mengalami masalah kesihatan mental termasuk kemurungan terutama ketiba berada di dalam keadaan stress yang melampa...

Read More...

Pandemik #COVID19 sejak lebih setahun lalu telah mengakibatlan pelbagai kesan termasuk menjejaskan emosi dan kesihatan mental masyarakat.

Berikut antara langkah-langkah yang boleh mengurangkan impak psikososial.

mhpss1

Kesihatan mental sama pentingnya dengan kesihatan fizikal. Pencegahan pada peringk

...

Read More...

Happy hypoxia di kalangan pesakit COVID-19 bukan merupakan satu entiti penyakit. Ia adalah keadaan di mana pesakit COVID-19 dalam Kategori 4 (pesakit mengalami pneumonia/radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen) tidak menyedari mereka mempunyai kadar oksigen yang rendah dalam badan.

Keb...

Read More...

Sepanjang pandemik COVID-19 melanda negara khususnya semasa tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masyarakat sangat terkesan dari segi emosi dan kesihatan mental. Tekanan ini dirasai oleh semua lapisan masyarakat di Malaysia. Antara masalah berkait dengan kesihatan mental yang dikena...

Read More...

Happy Hypoxia boleh menjadi pembunuh senyap pesakit COVID-19

ORANG ramai diingatkan supaya lebih berwaspada dengan kemunculan komplikasi kandungan oksigen rendah, 'Happy Hypoxia' dalam kalangan pesakit Covid-19 yang menjadi pembunuh senyap tidak bergejala.

Pakar Perunding Perubatan dan Paru-...

Read More...