COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

17 Januari 2021 -- Kuala Lumpur: Hospital Bersepadu Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) di Serdang dekat sini, akan mula beroperasi pada 24 Januari ini bagi merawat pesakit Covid-19 kategori tiga, empat dan lima untuk distabilkan sebelum dihantar mendapatkan rawatan rapi ke hospital.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, strategi itu bertujuan merawat kes-kes pesakit Covid-19 dari Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) MAEPS 2.0 kategori satu dan dua yang tiba-tiba ke kategori tiga atau empat dan lima.

Beliau berkata, hospital berkenaan yang terletak di Dewan B akan menyediakan fasiliti yang sama di hospital lain seperti peralatan tekanan darah dan negative pressure tent dengan menempatkan 30 katil bagi kategori tiga dan empat manakala di luar dewan sebuah khemah untuk transit Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 10 katil.

"Kementerian Kesihatan (KKM) juga akan meningkatkan jumlah petugas di sini termasuk pakar penyakit berjangkit dan intensivis yang boleh mengendalikan kes Covid-19 yang lebih kompleks dan membabitkan rawatan rapi," katanya ketika sidang media selepas mengadakan lawatan ke PKRC MAEPS 2.0 hari ini.

Mengulas lanjut Dr Adham berkata, PKRC MAEPS 2.0 yang beroperasi sejak 9 Disember lalu akan mula menempatkan 10,000 pesakit Covid-19 kategori satu dan dua bermula 18 Januari ini.
"Saya sudah meninjau tempat baharu yang hendak diisi dan tempatnya adalah kondusif kerana persiapan begitu teliti dan rapi termasuk juga tempat khas untuk keluarga yang positif Covid-19.
"PKRC MAEPS 2.0 juga akan menerima pesakit Covid-19 kategori satu dan dua yang sudah sembuh daripada kategori tiga, empat dan lima yang dirawat di hospital Covid-19 selain pesakit dari Johor, Melaka dan Negeri Sembilan dan Lembah Klang," katanya.

Sementara itu, mengenai rawatan di rumah sekiranya ada yang positif Covid-19, Dr Adham berkata, Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) akan ditubuhkan di setiap daerah di seluruh negeri dengan kebenaran dan penilaian daripada pegawai kesihatan daerah.

"Mereka yang asimptomatik dan mempunyai tempat untuk diasingkan di dalam rumah akan dipertimbangkan.
"Sekiranya datang dari rumah sempit dan sesak serta mempunyai penyakit sampingan, kami tidak benarkan dan perlu ke hospital," katanya.

Mengenai perkembangan vaksin, Dr Adham berkata, KKM sudah menerima senarai nama 500,000 petugas barisan hadapan daripada kementerian itu yang akan divaksinkan bagi fasa pertama bulan depan.

Dalam perkembangan lain menjawab dakwaan Skim Perlindungan MySalam dimansuhkan, Dr Adham berkata skim tersebut masih diteruskan termasuk kaunter MySalam masih beroperasi di setiap hospital bagi membantu pesakit yang layak mendapatkan bantuan skim tersebut.

Sumber : Harian Metro

Rujuk : FB KKM

Next Post Previous Post