COVID-19 MALAYSIA Kementerian Kesihatan Malaysia

Vaksin diluluskan NPRA dijamin selamat

Baru-baru ini, YB Khairy Jamaluddin menawarkan diri menjadi orang pertama disuntik mana-mana vaksin yang akan diluluskan seterusnya oleh Agensi Regulatori Farmasi Negara (NPRA).
Khairy berkata, beliau tidak kisah sama ada Sinovac, AstraZeneva, CanSino atau Sputnik V, asalkan ia vaksin kedua yang diluluskan NPRA.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu menerusi ciapan di Twitter menjelaskan, beliau membuat kenyataan itu kerana percaya dan yakin dengan kredibiliti NPRA.
"NPRA is a world-class regulator. They are strict and fiercely independent. That’s why I will take any vaccine that NPRA has registered and approved for use in Malaysia," katanya menerusi satu lagi ciapan.

Pada 27 Feb, Khairy mendedahkan bahawa syarikat-syarikat antarabangsa mengakui NPRA paling tegas dan ketat di dunia. Sememangnya NPRA terkenal di peringkat antarabangsa kerana tegas dan tidak bertolak ansur dengan mana-mana syarikat farmaseutikal yang gagal mematuhi syarat-syarat ketat yang telah ditetapkan.

Sejarah telah membuktikan melibatkan vaksin Denggi yang pertama di dunia, Dengvaxia sekitar tahun 2015 hingga 2017.

Beberapa negara ketika itu telah memberi kelulusan kepada Dengvaxia seperti Mexico (negara pertama), Brazil, Filipna, El Savador, Costa Rica dan Paraguay, Guatemala dan Peru.
Malah, beberapa negara jiran terdekat kita juga memberi kelulusan kepada vaksin itu walaupun hanya untuk dijual di farmasi.

Biarpun menerima desakan supaya meluluskan vaksin itu dengan segera, NPRA tetap tidak berganjak dan mengambil sikap tunggu dan lihat.
Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) pada 25 Nov 2016 hanya meluluskan pendaftaran selama 2 tahun kepada vaksin itu tetapi bukan untuk digunakan tetapi hanya untuk kajian klinikal lebih lanjut untuk dinilai NPRA.

Antara keraguan KKM terhadap vaksin itu ialah tahap keberkesanan yang rendah terhadap serotaip 2, stren paling luas tersebar di Malaysia.
"Ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk Jawatankuasa Teknikal dan Saintifik bagi vaksin denggi untuk mengkaji keberkesanannya sebelum dapat digunakan di negara ini," kata Menteri Kesihatan ketika itu, Dato' Seri Dr S Subramaniam.

Keraguan KKM itu ada asasnya.

Pada 29 November 2017, pengeluar vaksin itu, Sanofi Pasteur telah mengeluarkan satu kenyataan berdasarkan hasil kajian terbaharu yang antaranya menyatakan individu yang tidak pernah dijangkiti denggi mempunyai risiko tinggi mendapat jangkitan lebih serius jika diberi vaksin Dengvaxia. (rujukan)

Kesimpulannya, NPRA tidak sewenang-wenangnya memberi kelulusan kepada satu-satu produk farmaseutikal jika meragui keberkesanan dan keselamatan.
Dalam isu vaksin COVID-19, biarpun vaksin Sinovac, AstraZeneca (vaksin kedua diberi kelulusan untuk kecemasan oleh WHO) dan Sputnik V telah digunakan di negara lain, ia bukan satu indikator untuk NPRA meluluskannya.

Setakat ini, hanya vaksin Pfizer yang telah diluluskan (bersyarat) oleh NPRA manakala vaksin lain masih dalam proses penilaian.
Justeru, kita tidak perlu meragui vaksin yang akan diluluskan NPRA seterusnya kerana telah melalui penilaian yang sangat ketat.
Terimalah apa saja vaksin diluluskan NPRA kerana ia dijamin selamat dan berkesan.

  • Daftarlah vaksin sekarang melalui aplikasi MySejahtera untuk Fasa 3 yang akan bermula Ogos ini

    LindungDiriLindungSemua

    Maklumat lanjut layari vaksincovid.gov.my

Rujuk : FB KKM

Next Post Previous Post